1929

Rozpočet na tento rok vykazuje: Příjem Kč 3.660,– Vydání 5.507,40 Kč. Schodek Kč 1 847,40 uhrazen bude 190% obecní přirážkou ke všem daním.

Obecní knihovna obsahuje 170 svazků a za minulý rok bylo učiněno 370 výpůjček od 33 čtenářů.

V lednu napadly spousty sněhu asi 60 cm, což zde nikdo nepamatoval. Potom se dostavily velké mrazy, které trvaly do konce března, tím byly jarní práce na polích velmi zpožděny. Mnoha rolníkům pomrzly brambory ve sklepích, neboť mráz dostoupil až 40 ° pod nulou. Rovněž ovocné stromoví utrpělo velkými mrazy velké škody, hlavně švestky, třešně, vlašské ořechy, účinek těchto mrazu dle úsudku ovocných znaků bude se jevit po mnoho příštích let. Rolníci museli i ve chlívích topit, aby jím nepomrzl dobytek. Stav obilí na polích byl uspokojivý, protože silná vrstva sněhu bránila účinku velkých mrazů. Pouze na žitech utvořila se pavučina = plíseň sněžná která způsobila, že žita byla řídká.

Dne 4. července o 5. hod. odpoledne přihnala se velká bouře provázena vichřicí která způsobila mnoho škod na ovocných stromech, které rozlámala, ovoce srážela k zemi a mnoho stromů ve stromořadích bylo sraženo a vyvráceno i s kořeny. V lesích způsobila vichřice ohromné škody. Silné stromy byly přelámány a vyvráceny i s kořeny. I na domech byla způsobena škoda shozením velkého množství tašek, které potom nemohly nikde býti opatřeny, protože cihelny nebyly na tak velkou potřebu připraveny a hotové zásoby neměly.

Ve zdejší obci smetla vichřice střechu z domovního stavení p. Fr. Berana č. 3 a v sousedních Zdechovicích s domu p. J. Papáčka který byl nedávno postaven s tímto utrpěl velkou škodu. Takovou vichřici zde nikdo nepamatoval.

Veřejná knihovna byla předána p. Bedř. Zimovi protože dosavadní knihovník který byl zvolen starostou obce byl touto zaneprázdněn. K odvodu se dostavili dvá branci schopným uznán p. Jos. Pavlas.

Při volbách do národního shromáždění odevzdáno bylo hlasů z nichž obdržela.

Stranarepublikánskádoposl.sněm.38 hldosenátu32 hl.
"sociál.-dem."""21 """21 "
"česl. sociální"""2 """2 "
"komunistická"""7 """6 "
"lidová Hlinkova"""""1 "
"živnostenská"""8 """8 "

Tohoto roku byla provedena volba honebního výboru do kterého zvolení p. Beran Fr. č. 16., Tajzler Jos. č. 12, Musil Fr. č. 25. Honebním starostou zvolen p. Beran Frant. č. 16. Honitba pronajata byla na dalších 6 roků p. Jos. Chvojkovi rolníků v Úherčicích za 300 Kč z volné ruky. Katastrofální sucho jako pokračování z min. roku opět počalo brzy na jaře protože nepršelo, jevil se velký nedostatek vody, kterou museli stále přivážeti, stav tento trval až do konce roku, protože dešťové srážky byly malé nestačili napojiti prameny, Nejhorší to bylo s vodou v zimě, byly spousty sněhu a velké mrazy a cesty byly stále zaváty a voda se musela přivážeti, v lejtách zamrzala, takže to bylo pravé utrpení pro ty, kteří vodu museli přivážeti.