1928

Rozpočet na r. 1928 vykazoval příjem 3 780 Kč a výdaj 3 565 Kč, obecní přirážky vybírány nebyly. V knihovně obecní bylo počátkem roku 150 svazků a za minulý rok učiněno bylo 354 vypůjčky od 33 čtenářů. Občanská beseda čítala 31. člena.

Na počátku roku byl zde ustaven místní osvětový výbor, předsedou zvolen p. Jos. Zima hosp. úřed. místopředs. p. Jos. Chvojka rolník, jednatelem p. Karel Makeš rolník a Frant. Radouš, rolník jako člen.

V únoru zemřel p. Jos. Chvojka, výměnkář č. 8, který pro svoji milou a veselou povahu byl velmi oblíben a vážen.

16. dubna napadlo asi 40 cm sněhu, který byl vlhký zůstával proto na stromech a způsobil veliké polomy jak v lesích tak i na zahradách. Škody způsobené sněhem byly veliké. Sníh držel asi tři dny. Na jaře byla vysázena druhá polovina třešňovky.

Nové volby obecního zastupitelstva byly vypsány na 29. dubna t.r. Zdejší občané se opětně dohodli a podali opět jednotnou kandidátku, proto se volby nekonaly a zvoleni byli všichni navržení pánové: a to p. Karel Makeš č. 1, Jos. Chvojka č. 8, Jos. Tajzler č. 12, Jos. Havlíček č. 14, Antonín Antonín č. 21, Frant. Pavlas č. 9, Frant Čepek č. 17, Oldřich Hubáček č. 11 a Jos. Zima č. 13.

Volba starosty konala se dne 20 května a starostou zvolen p. Karel Makeš č. 1, náměstkem p. Jos. Chvojka č. 8 a člen ob. rady p. Jos. Tajzler. Do finanční komise zvolen p. Antonín Antonín, Zima Jos., Hubáček Frant., a předsedou zvolen p. Antonín Antonín.

K odvodu se letos představili tří branci, schopným uznán p. Jaroslav Čepek.

V senoseči v červnu přišly velké deště, ta že se potok rozvodnit po lukách a voda pobrala mnoho sena p. Jos. Chvojkovi, po těchto deštích však nastalo veliké sucho které potrvalo celý červenec až do 16. srpna kdy teprve trochu sprchlo a rolníci teprve mohli začít orat, což dříve vůbec nešlo. Po tomto dešti však opět bylo sucho malé srážky sice byly, ale ty nestačily napojit prameny, takže se začínal jevit nedostatek vody i ve studnách, takže někteří museli vodu voziti ze Zdechovic a z Obicek chodili pro vodu do studánky na louce p. F. Hubáčka. Sucho toto mělo vliv na otavy, které se ani nesušili buď je zkrmili za zelena neb pouze vypasli. Na podzim byl velký nedostatek píce pro dobytek, který rolníci museli prodávati za směšně nízké ceny. Sucho potrvalo do konce roku.

V září rozšířil se mezi dětmi záškrt, takže zde skoro všechny děti onemocněly, škola musela býti asi na tři neděla uzavřena. Případy onemocnění byly však vyléčeny až na Annu Nekvapilovou, která mu podlehla ve stáří 12 roků.

V září provedla okresní správní komise v Chrudimi revizi obecního hospodářství. Závady většího významu nalezeny nebyly.

Občanská beseda sehrála opět za režie p. Karla Makeše div. představení na jaře: „Diblík, šotek z hor“ obraz ze života o 7 obrazích, hra tato se obecenstvu líbila a byla sehrána velmi dobře v národ. krojích. Na podzim sehrála hru „Parnasie“ obraz ze života o 5 dílech rovněž velmi dobře.

Letošního roku odkoupili občané přihražené části pastviny č.k. 229/5 a sice p. Honzík Rud. č. 24, 472 m²; p. Pavlas Frant. č. 16 = 306 m²; Hrobařová Fr. č. 19 = 197 m²; Pavlasová M. č. 9 = 196 m²; Antonínová Ant. č. 21 = 138 m²; Ježek Jos. č. 18 = 116 m².

Dne 5. listopadu usneslo se obecní zastupitelstvo na rozšíření obecní cesty od Zdechovic na 6 m jízdní dráhy a 2 m příkopy. Cesta měla býti rozšířena v pěti letech. po celém katastru obce, ale pro odpor p. Fr. Berana č. 3, který dobrovolně nechtěl postoupiti potřebný pozemek k rozšíření cesty se celý plán zhroutil.

Dne 2. prosince konaly se volby do okresního a zemského zastupitelstva.

Celkem odevzdáno bylo 67 hlasů z nichž obdržela:

Stranarepublikánskádookres.38 hlasůdozem.39 hl.
"sociál.-demokrat.""13 """14 "
"komunistická""6 """6 "
"česl. sociální""1 """2 "
"lidová""1 """1 "

Voleb se nezúčastnilo šest voličů vesměs starých občanů.