1927

Rozpočet na letošní rok vykazoval příjem 4 267 Kč vydání 3 820 Kč, takže se jevil přebytek 447 Kč. Obecní přirážky opět vybírány nebyly.

Na počátku roku darovala „Občanská beseda“ svoji knihovnu, na návrh p. předsedy Karla Makešem, obci do správy. Knihovna čítá 135 svazků. Občanská beseda vyhradila si pro své členy vypůjčovati knihy zdarma a zavázala se, že dle své možnosti bude tuto podporovati. Za rok 1926 učiněno bylo 318 výpůjček od 31 čtenářů. Obecní zastupitelstvo zvolilo knihovníkem opět p. Karla Makeše, do knihovní komise p. Ant. Antonín a Zima Jos.

K odvodu se představilo pět branců, schopnými uznáni p. Ant. Antonín a Radouš Václav. Dne 27. února zemřel zde p. Radouš Václav, rolník č.p. 7, raněn mrtvicí. Zemřelý byl v obci předsedou fin. komise a honebním starostou. Na jeho místo zvolilo obec. zast. do finanční komise p. Karla Makeše. 8 května zemřela pí. Anna Tlapáková, výměnkářka č.p. 4. Počátkem roku ustaveno zde sdružení rep. dorostu s počtem 17. členů.

Na jaře vysázela obec polovinu pastviny č. kat. 104 proti domku č.p. 16 třešněmi.

Květen toho roku byl velmi studený, tak že napadlo 13. května asi 10 cm sněhu, který setrval po celý den. Následkem toho se vzrůst všech plodin velmi zdržel a hlavně zelené krmení, úroda sena na lukách následkem studeného máje byla slabá. Úroda na polích chladem taky utrpěla škody, ale pozdější horké počasí s častými dešti vzrůst obilí značně podpořily tak, že úroda byla v celku uspokojivá. Žně provedeny byly za velmi pěkného počasí. Ceny obilí pohybovaly se na cenách loňského roku.

V říjnu proveden byl soupis, vozů, koní a hovězího dobytka. V Úherčicích napočteno 22 vozů, 10 koní a 85 kusů hovězího dobytka. V říjnu koupila pí. Františka Abrahamová ze Sušic domek č.p. 15 od manželů Jos. a Kateř. Paulusových za 10.000 Kč. Pan Václav Tlapák zbořil domek č.p. 4 a více na tomto místě nový nevystavěl, tím bylo toto číslo zrušeno. Na podzim podali občané na Obíckách opět žádost za stavbu druhé obecní studně, obecní zastupitelstvo však tuto žádost zamítlo, občané podali však odvolání k okresní správní komisi, která odvolání zamítla a schválila usnesení obec. zastupitelstva. Občanská beseda sehrála na jaře divadelní předst. Sňatek na zkoušku, veselohra o 3 dějstvích, režii vedl p. Karel Makeš. Na podzim přikročila konečně ke stavbě vlastního jeviště, protože však sál v host. p. Fr. Hubáčka byl malý a nízký rozhodli se, že jeviště postaví v blízkých Zdechovicích v host. p., koní a hovězího dobytka. V Úherčicích napočteno 22 vozů, 10 koní a 85 kusů hovězího dobytka. V říjnu koupila pí. Františka Abrahamová ze Sušic domek č.p. 15 od manželů Jos. a Kateř. Paulusových za 10.000 Kč. Pan Václav Tlapák zbořil domek č.p. 4 a více na tomto místě nový nevystavěl, tím bylo toto číslo zrušeno. Na podzim podali občané na Obíckách opět žádost za stavbu druhé obecní studně, obecní zastupitelstvo však tuto žádost zamítlo, občané však podali odvolání k okresní správní komisi, která odvolání zamítla a schválila usnesení obec. zastupitelstva. Občanská beseda sehrála na jaře divadelní předst. Sňatek na zkoušku, veselohra o 3 dějstvích, režii vedl p. Karel Makeš. Na podzim přikročila konečně ke stavbě vlastního jeviště, protože však sál v host. p. Fr. Hubáčka byl malý a nízký rozhodli se, že postaví v blízkých Zdechovicích v host. p. Dymáka. Toto jeviště postavili si členové vlastní prací část materiálu dal p. Adolf Tatíček, statkář ve Zdechovicích, část p. Jos. Dymák, pokojová dekorace koupena byla v Čepi. Jeviště postavil p. Jos. Zima, hosp. úřed. který toho času byl bez místa. Na tomto jevišti sehráno bylo div předst. „Naše roztomilá baruška“ vesel. o 3 jedn. režii vedl opět p. Karel Makeš. Sehráno bylo výborně.