1926

Obecní zastupitelstvo schválilo počátkem roku rozpočet, který vykazoval příjem 2 100 Kč a výdaj 2 100 Kč. Obecní přirážky vybírány nebyly.

V občanské besedě bylo počátkem roku 30 členů. Veřejná knihovna Občanské besedy má 130 svazků za minulý rok bylo učiněno 294 výpůjček od 24 čtenářů. K odvodu se dostavili dva branci, schopným nebyl uznán žádný. Rudolf Honzík, dělník, koupil domek od Anny Kubelkové č. pop. 24 v Úherčicích za 3 000 Kč.

Letošní rok byl velmi vlhký a teplý, vzrůstu všech plodin velmi příznivý, zvláště pícniny velmi dobře rostly, takže jetel se mohly sekati až pětkráte, První seč v Úherčicích byla již 29. dubna což zde nikdo nepamatoval, aby tak brzy byl jetel 15 až 20 cm vysoký a protože každý den pršelo a bylo teplo nový jetel opět bujně rostl.

Ovšem sušení sen bylo stálými přeháňkami mnoho zdržováno. Rovněž i žně které začaly 20. července byly špatné, žita která byla krásně urostlá následkem stálých přeháněk úplně na řádcích i mandelikách vzrostla. Na bramborách se letošního roku rozšířila rakovina která skoro celou a velkou úrodu zničila. Nejvíce postižen byl druh t. zvaný „Santabůrky“.

V červnu t.r. pokládán byl na silnici elektrický kabel z Heřm. Městce do Váp. Podola. Naše obec však k elektrisaci nepřistoupila, ježto neměl pro ní žádný zájem a tak ač elektrika šla těsně vedle obce, nemohla tato užívat jejího pohodlí jak na světlo tak i pohon.