1925

Rozpočet na r. 1925 měl příjem 2 880 Kč a vydání 2 880 Kč.

Ve veřejné knihovně učiněna za min. rok 275 výpůjček. Knihovna měla 117 svazků. Občanská beseda čítala na začátku roku 24 členů. K odvodu se dostavili dva branci, schopným uznán p. Frant. Radouš.

V únoru slavil sňatek p. Jos. Havlíček se sl. Růženou Přihodovou z Chotěnic.

Na jaře pronajata byla opět tráva na pasekách. V květnu byla zdejší obec přidělena k vymetacímu obvodu v Seči, kominíkovi Janu Hájkovi, Dříve zde vymetal p. Alois Plezar z Heřm. Městce.

Zdejší obci byly vráceny přihlášky na příděl půdy do soukromého vlastnictví, v loni pozemkovému úřadu podané s toho důvodu, že zdejší obec nebyla zařazena do zájmového obvodu, dle rozhodnutí státní pozemkové rady, tím byly Úherčice úplně vyloučeny z pozemkové reformy.

Úroda byla letošního roku dobrá, žně byly odbyty za dobrého počasí. Ceny obilí pohybovali se na loňské úrovni.

Při volbách do národního schromáždění v listop. konaných obdržely v Úherčicích tyto hlasy:

Republikánidoposl.sněm.42 hlsenát38 hlasů
Soc.-demokrati"""8 ""9 "
Živnostníci"""3 ""3 "
Komunisté"""9 ""7 "
Čsl. socialisti"""1 ""1 "
Neplatný"""1 ""1 "

Celkem odevzdáno bylo hlasů do posl. sněm. 64 hlasů a do senátu 59 hlasů. Po celou volební kampaň zde nebyla žádná voličská schůze.

V listopadu byla pronajata obecní louka, která byla rozdělena na dva díly: 1 vydražil p. Jos. Tajzler za Kč 409,–, 2 p. Antonín Ant. za Kč 206,–. Dále pronajata obec. pastvina na „Obci“, která byla rozdělena na tři díly: 1. měl p. Jos. Tajzler za 100 Kč, 2 p. Fr. Čepek za 116 Kč, 3 p. Hubáček za 85 Kč. Dále bylo vydraženo, pole u lesa které měl dosud v nájmu p. Fr. Hubáček č. 10, vydražil ho opět p. Hubáček za 252 Kč.

Proti pronájmu obecní pastviny podal protest p. Frant. Beran č. 2 člen obec. zast., důvod za zrušení dražby uváděl, že pronájem obecní pastviny nebyl na programu schůze obec. zast. předem ohlášen a schválen. Protože se dražby neúčastnil, dovolával se jejího zrušení protože neměla zákonitého podkladu a provedení nové dražby. Starosta obce svolal proto o týden později druhou schůzi obec. zastup. která zamítla protest p. Berana jako nevěcný a provedenou dražbu schválilo, a uznalo za právoplatnou. Tím byl nemilý spor urovnán.