1931

Rozpočet obce na rok 1931 měl potřebu 8.586 Kč úhradu 4.470,– Kč. Schodek 4.116 Kč usneseno uhraditi 250% přirážkou ke všem daním a mimoto ponecháno v platnosti 40% dávka elektrisační a příspěvek z pasů, kromě toho věnoval honební výbor jako příspěvek nájemné z honitby Kč 300,–.

Jež to neměla obec pohotově více peněz prispěla tr. na obecní knihovnu pouze 50,– Kč, ale starosta dal slib, že jakmile se poměry jen trochu zlepší že příspěvek bude zvýšen opět na 100 Kč.

Občanská beseda čítala 25 členů a sehrála dvě divadelní představení: 22. února „Pupínkovo pokušení“ veselohru o třech jednáních napsal Josef Kubík, režisér p. starosta K. Makeš, druhé 29. března „Diblíkova dceruška“ obraz ze života o pěti jednáních, napsala E. Pešková, režisér p. starosta Karel Makeš. Z čistého výtěžku pořízena byla nová dekorace, kterou maloval pan Josef Hájek, malíř, Vrdy-Bučice. Dekorace představuje = les, zahradu, a staročeskou náves, a bylo za ní zaplaceno 1.110 Kč. Tímto obohacením jeviště získala Občanská beseda opravdu krásný stánek, na kterém se nechají provésti i dosti výpravné hry. Přáli bychom si, aby beseda ve vytčeném směru stále pokračovala, aby mladý dorost nejen měl zábavu, ale také z divadelních představeních čerpal poučení. Objednávku objednávali p. starosta obce K. Makeš s p. Václavem Radoušem, který byl předsedou spolku, osobně ve Vrdech-Bučicích.

K jednání p. ministerského rady Dra. Tománka ohledně stavby silnice Úherčice – Morašice, obecní zastupitelstvo schvaluje jednomyslně zprávu p. starosty a usnáší se, že přistoupí ku stavbě této silnice bude-li na stavbu dostatečná úhrada, aby se obec finančně mnoho nezatížila, ukládá proto obecní radě, aby předložila celý plán úhrady finanční komisi, která jej bedlivě prozkoumá a potom buď vrátí neb doporučí obec. zastupitelstvu ke schválení. Bude-li nedostatečná úhrada ku stavbě silnice se nepřistoupí a p. starostovi se ukládá aby vše řádně projednal a předložil obec. zastupitelstvu ke schválení.

Ve schůzi dne 8. dubna 1931 obecní zastupitelstvo schvaluje, aby podána byla žádost k okres. úřadu v Chrudimi o úřední zjištění nutnosti projektované silnice Kostelec – Zdechovice – Úherčice – Morašice, jak pro spojení dálkové tak i místní a úřední přezkoušení navrženého projektu a aby byla podána žádost k zemskému úřadu v Praze, k ministerstvu veř. prací a k ministerstvu sociální péče o udělení subvencí pro tuto stavbu, se zřetelem k jeji duležitosti komunikační, jakož i vzhledem k tomu, že stavbou bude čeleno těžkým důsledkům nezaměstnanosti, která řadu měsíců tísní široké okolí zdejší. Bohužel, že všude zůstalo jen na příslibech subvence a potřebné peníze na provedení stavby silnice měly si obce opatřiti výpůjčkami, což téměř všechny obce odradilo od provedení stavby a tím asi také padla stavba této silnice nadobro, protože se obce obávaly, že by slíbené subvence od státu těžko dostávaly a při svých velkých výpůjčkách by přivedly své poplatníky do záhuby. Tím padla stavba této silnice.

Počasí letošního roku bylo divné, leden i únor byly dost mírny, za to v březnu na holo mrzlo až do 5. dubna, takže jarní polní práce se velmi zdržely. Ozimy velmi špatně přezimovaly, zvláště žita se musely dosti zaoravati neb přisévati ječmenem, pšenice též pozdními mrazy hodně na svém vývinu utrpěly a bylo jen děkovati, že byl velmi příznivý květen, který mrazy způsobené škody napravil. V červnu a červenci však přišlo velké sucho, které zničilo to co v květnu narostlo a tak žně byly opravdu slabé jak na slámu tak i na zrno, žita sypala na polovinu proti jiným letům a sláma byla krátká, pšenice rovněž daly slabší výnosy a jařiny byly suchem skoro spáleny, takže jejich výnos byl slabý. Ceny obilí byly nízké asi tak jako loni a tak zemědělci mají špatné vyhlídky do budoucna.

Dne 5. června 1931 provedl účetní okresního úřadu v Chrudimi p. J. Boukal, revizi obecního hospodářství, při této revizi nebyly shledány žádné závažnější závady. Stav pokladny byl v pořádku, pokladní hotovost souhlasila s pokladním deníkem. Od počátku t.r. vykonává službu obecního pokladníka p. Bedřich Zima, syn rolníka č.p. 13, který se o pokladnictví zajímal a pokladnu vede k úplné spokojenosti všech občanů.

V srpnu byly pronajaty obecní pozemky ve veřejné dražbě, při které bylo viděti již nastávající krisi, neboť všechny díly byly pronajaty pod cenou vyvolávací, a pod cenou která se dosud platila.

V srpnu na funkce v obecním zastupitelstvu vzdali pp. Antonín Antonín mistr dlaždičský a p. Josef Havlíček rolník č.p. 14. Na jejich místa nastoupili náhradníci pp. František Zima a Josef Ježek, kteří složili předepsaný slib věrnosti čsl. státu do ruky starosty obce K. Makeše. Za předsedou finanční komise byl zvolen p. František Beran č.p. 16, obchodník stavebním dřívím.

V listopadu docházely na zdejší obecní úřad odpovědi, na přípisy ohledně stavby silnice Morašice – Bačala – Úherčice – Zdechovice – Kostelec od obecních úřadů súčastněných obcí a byly všechny zamítavé většinou s důvodu, že obec nemá dosti Finančních prostředků a z obavy, že v příštích letech očekává se velká krise, takže ani stát by nemohl poskytnouti slíbenou subvenci a obce na svůj náklad stavěti nemohou. Tím stavba silnice padla.

Obecní rada se proto rozhodl, že upraví aspoň část hlavní obecní cesty č.k. 253 za stavením č.p. 5 a dne 5. prosince 1931 konala komisionelní šetření na místě samém, kde bylo shledáno, že tato cesta je ve velmi špatném stavu u stavení p. V. Tlapáka čp. 5 je široká 2,80 m a pro větší auta nesjízdná, proto usneseno k návrhu p. starosty doporučiti obecnímu zastupitelstvu, aby v těch místech vybudována byla cesta řádně, tak jako silnice, pokud Finanční prostředky budou stačit a v příštích letech po částech dle možnosti vystavěti silnici až ke Zdechovicům.