1932

Rozpočet obce na tento rok vykazoval potřebu Kč 11.063,–, úhradu 6.797 Kč, schodek Kč 4.226 bude uhrazen 250% obecní přirážkou ke všem daním. K úhradě bude nadále vybírána 40% příspěvek elektrisační, dale poplatky z pasu a honební výbor přispěje Kč. 300,–.

Dne 14. února provedena byla veřejná dražba na dřívi na stojatě v obecním lese nad panskou stráňkou, porost byl jedlový a borový. Celkem se utržilo Kč 3.511,–.

Obecní zastupitelstvo schválilo návrh obec. rady, aby byla postavena část obecní silnice za stavením p. V. Tlapáka čp 5. Starosta obce Karel Makeš podal žádost ministerstvu sociální péče o přispěvek na produktivní péči o nezaměstnané. Žádosti této ministerstvo vyhovělo a udělilo podporu ve částce Kč 3.000,– tři tisíce. Tímto příspěvkem bylo značně pomoženo ke stavbě silnice, ihned bylo započato s výlomem kamene štětového, dlažebního a tlučení stěrku, takže nezaměstnaní dělníci měli příležitost k práci. Ve skále bylo zaměstnáno 6–8 lidí. Plat dělníků ve skále byl úkolový a platilo se jím od nalámání kamene štětového 7,– Kč, dlažebního 10,– Kč od natlučení 1 m³ stěrku 15,– Kč, od výkopu 1 m³ droliny 7,– Kč. Jinak v denní práci na cestě měli 2,– Kč na hodinu. Práce trvala celkem 11 týdnů a úprava byla provedena na 250 m délky. Silnice byla postavena 8 m široká po obou stranách příkopy, při stavení p. Tlapáka byl vydlážděn rigol p. Antonínem Ant. z Úherčic.

Dozor nad celou stavnou silnice prováděl z ochoty p. starosta obce Karel Makeš, dozor nad dělníky prvních 14 dní p. Josef Doležal, po něm p. Václav Musil, dělník z Vyžic. Silnice byla na 4 m řádně vyštětována a vyštěrkována a posypána drolinou a pískem, válcována nebyla.

Celkově se spotřebovalo 136 m³ kamene štětového, 121 m³ stěrku, 32 m³ droliny, 30 m³ různé navážky 15 m³ písku a 10 m³ kamene dlažebního, kromě materiálu který byl na místě vykopávky.

Za dovoz materiálu bylo rolníkům placeno Kč 5,– od 1 m³ ze skály a 4,– Kč za štěrk a kámen blíž.

Celkový náklad na stavbu silnice činil Kč 11.750,– s toho bylo vyplaceno na:

práci dělnickou7.623,20
" dlaždičskou"210,–
pojištění dělníků"619,50
dovozné"1.243,–
věcné potřeby"601,80
odpracováno robotou"192,30

Protože náklad na stavbu byl proti rozpočtu větší, usneslo se obecní zastupitelstvo na zavedení zvláštní obecní přirážky na 100 % ke všem daním. Přirážka tato mohla býti odpracována buď ručně neb potahem a tím se náklad na stavbu značně zmenšíl.

Celkově bylo při stavbě silnice zaměstnáno 8 až 16 osob. Práce tato velmi prospěla zdejším nezaměstnaným dělníků. Stavbou tohoto úseku silnice zdejší obec získala velmi na vzhledu a je si přát, aby se mohla v krátké době prodloužiti až ke Zdechovicům. Potřebný pozemek na rozšíření cesty postoupil p. Václav Tlapák zdarma a p. Františku Beranovi čp. 3 zaplatí obec Kč 2,– za m², v místech kde cesta dělala oblou byla vyrovnána a získaný pozemek zaplatí sousedé Kč 2,– m² obci.

Volby obecního zastupitelstva byly vypsány na 12. června 1932. Na přání starosty obce dohodli se občané a podali pouze jednu kandidátku, aby obec neměla zbytečné výlohy. Do zastupitelstva byli zvolení pp. Karel Makeš čp. 1, Frant. Radouš čp. 7, Josef Chvojka čp. 8, Oldřich Hubáček č. 11, Jos. Tajzler čp. 12, František Zima čp. 13, Josef Havlíček čp 14, Frant. Beran čp. 16, Frant Čepek

Dne 24. července t.r. byla vypsána volba starosty obce, kterým zvolen opět p. Karel Makeš, náměstkem p. Josef Chvojka a členem obecní rady p. Frant. Beran č.p. 16. Volební období bylo prodlouženo ze čtyř na šest roků.

Do finanční komise byli zvolení na toto období pp. Josef Tajzler čp. 12, František Zima čp. 13 a Frant. Hubáček čp. 11, předsedou finanční komise byl zvolen p. Josef Tajzler.

Při provedeném sčítání hospodářského zvířectva dle stavu 1. ledna bylo zde napočteno: hovězího dobytka 88 kusů, s toho 19 telat, 5 býků, 16 jalovic a 48 krav, 50 kusů vepřového bravce s toho 7 prasnic, 6 selat, 37 krmných vepřů, 10 koní a 27 koz. Na základě zákona o veřejných plemenících které chovati je povinnosti každé obce, byla uzavřena s pí. A. Zimovou smlouva, dle které se jmenovaná zavazuje že bude chovati veřejného býka a za odměnu stanoven paušál Kč 2.200,– a Kč 1,– za každé vyvedení býka. K zdejšímu obvodu byly přiděleny Zdechovice se 48 plemenicemi a Dlubiň s 12 plemen. Celkem připadlo na veřejného plemeníka 118 kusů.

Dne 16. července t.r. zaměnil svůj svobodný stav p. starosta obce Karel Makeš čp. 1 a oženil se slečnou Martou Tajzlerovou čp. 12.

Povětrnost t.r. byla dosti příznivá tak že úroda byla dobrá a to jak senoseč na lukách tak i jetele, rovněž i obilí bylo velmi pěkné a slibovalo slušnou sklizeň až na některé druhy pšenice, které dříve bujně rostly a počátkem srpna ukazovaly na velmi dobrou úrodu, ale v tom čase přišly několika denní deště a pšenice byly napadeny rzí čímž se zrno velmi scvrklo a nastávajícím parným počasím se seschlo, takže některý druh byl samá zadina a nebyl ani způsobilý k lidskému požívání. Tím rolníci utrpěli velké škody. Ceny obilí pohybovali se na výši jak minulého roku, rovněž tak i ceny dobytka.

Dne 28. listopadu 1932 byl zasypán v pískovém lomě p. Adolfa Tatíčka ve Zdechovicích sesutou vrstvou hlíny a písku p. František Pavlas dělník z Úherčic č.p. 9. při kopání písku. Jmenovaný byl členem obecního zastup. a byl pro svoji mírnou povahu velmi oblíben mezi sousedy. Obecní zastupitelstvo darovalo mu na rakev krásnou kytici a hromadně, v čele s p. starostou obce se zúčastnilo pohřbu. Neštěstí bylo způsobeno tím, že země stálými dešti byla rozmoklá a protože byla podkopána sesula se.