1933

Rozpočet na tento rok má potřebu Kč 12.969,– uhradu Kč 8.160,– schodek činí 4.809 Kč, k jehož uhradě usneseno vybírati 350% přirážku ke všem daním. Počátkem roku obdržela zdejší obec výnos ministerstva veř. prací, že byl zdejší obci přiznán příspěvek na elektrisaci obce ve výši 45 %.

Pokles cen obilí počátkem roku snad dostoupil svého vrcholu, za oves Kč 40–45, za žito i 55–60 Kč vše za 1 q. Žito se zvlášť těžko prodávalo a proto aby byly zjištěny všechny zásoby žita vydalo min. zemědělství výnos, dle kterého byl proveden soupis zásob žita u zemědělců ve zdejší obci a shledáno že ve zdejší obci je dne 15. ledna 1933 156 q, tedy množství na zdejší obec velmi značné a právě žito se velmi špatně prodávalo neboť nemělo žádnou poptávku, proto rolníci většinou šrotovali prasatům.

Obecní zastupitelstvo schválilo návrh p. starosty, aby ku krytí nedoplatku při stavbě silnice minulého roku stavěné, byla uzavřena u Kampeličky v Morašicích výpůjčka Kč 5.000,– která by byla splacená ve třech letech. Okresní úřad však žádost o půjčku vrátil, protože nebyla dle předpisu doložena a tak starosta již o půjčku nežádal a výše uvedený obnos účtoval jako poskytnutou zálohu v běžném účtě.

Obecní zastupitelstvo dne 11. II. 1933 povolilo pí Pavlíně Štěpánkové odklad zaplocení č.k. 201 na dva roky. Při schůzi zastupitelstva 25. III. stanovena byla pohodnému z Heřm. Městce dieta 8–10 Kč. Jeho žádost o celoroční paušál Kč 140,– byla zamítnuta s důvodu, že obec je malá a ve finanční tísni.

Okresní úřad t.r. nařídil, že obec zdejší musí míti pro svůj les ve výměře 9,15 ha lesní hospodářský program a zkoušeného lesního hospodáře. Obecní zastupitelstvo zvolilo lesním hospodářem p. Josefa Vilíma, les. správce v Janovicích. Vypracováním lesního programu byl pověřen p. lesní spr. Karel Kolt z Heřm. Městce, který vyměřil při tom též hranice lesa a lední plán a hospodářský program k úplné spokojenosti vypracoval za odměnu 450 Kč. Dle tohoto plánu bude tedy obec příště hospodařiti.

V červnu ustavila se zde Místní domovina domkařů a malorolníků do které přistoupilo 13 členů, předsedou byl zvolen p. Karel Makeš, starosta obce. Činnost místní domoviny bude odborová.

V dubnu oženil se František Zima, rolník, čp. 13 se sl. Annou roz. Stejskalovou z Janovic. K odvodu šli 4 branci z nichž dva bratři Duškové č.p. 5 byli odvedení.

Dle návrhu starosty obce usneslo se obecní zastup. zříditi t.zv. „obnovovací Fond“ na opatřování a udržování obecních hospodářských strojů, do tohoto Fondu plynul by dobrovolný příspěvek za vydání dob. pasů, dále za použíti trieru od cizích rolníků bude vybírán poplatek 1,50 Kč za 1 q. S tímto fondem však někteří rolnící nesouhlasili a podali proti protest. Starosta obce z roztrpčení nad takovým neuznáním usnesení toto neuskutečnil k velké škodě všech rolníků, kterým by byl mohl značně ulehčiti. Dozorcem tohoto fondu byl zvolen p. Josef Tajzler č.p. 12. za roční odměnu Kč 20,–. Když však byly proti tomuto fondu stálé protesty vzdal se této funkce, tím se zase o stroje nikdo nestaral.

Letošního roku bylo počasí pro vzrůst plodin dosti příznivé a tak úroda byla dobrá, bohužel, že ceny všech produktu zemědělskych byly tak nízké že nekryly ani nejnutnější režii. Na podzim však přišlo velké sucho, proto podzimní práce se velmi zdržely. Pro sucho se nemohlo ani včas zasít a zaseté obilí velmi špatně vzcházelo a tak ozimy byly velmi špatné. Sucho se stále stupňovalo a tak jsme po žních opět museli dovážet vodu.