1921

Dne 6 března 1921 schválilo obecní zastupitelstvo rozpočet na r. 1921, který vykazoval příjem 1850 Kč a vydání 1850 Kč. V téže schůzi usneslo se obecní zastupitelstvo na zřízení obecní knihovny, na kterouž v rozpočtu povoleno bylo Kč 150.

Knihovníkem zvolen byl pan Jos. Chvojka, starosta. V polou březnu zde Frant. Kolář, býv. rol. č. 6 ve stáří 76 let.

Lesní správa v Heřmanově Městci chtěla přidělenou půdu do prozatimního nájmu na Šlípkách zasázeti lesem říkala, že se k rolnickému hospodaření nehodí že jest to chladná lesní půda, nabídla proto, že jím vyměnění pole na Šlípkách za louku na pašťatech. Prozatimní pachtýři na to přistoupili a o přidělenou louku se rozdělili.

To právě chtěla lestní správa, aby pachtýři ustoupili, aby až bude příděl půdy do soukromého vlastnictví nemohli se malorolníci o tuto půdu ucházet. Jakmile byla směna provedena pozvala si lesní správa odbornou komisí z lesního inspektorátu z Čáslavi, komisi řídil p. lesní inspektor a byli k ní pozváni též starosta obce z Úherčic p. Jos. Chvojka a starosta z obce Chotěnic p. Starý, kteří nečinili žádných námitek proti rozhodnutí komise, že se půda tato nehodí k rolnickému hospodaření a povolila její zasázení. Celá tento pozemek ve výměře asi 13 ha zasázen byl ještě v tomto roce lesem. Tak bylo splněno přání lesní správy, aby z rolí které od nepaměti obdělávali rolníci z Radlína, Zdechovic a Úherčic učiněn byl les a tím i půda zachována při velkostatku. Podotýkám, že kdyby se byli přítomní páni starostové opřeli a příslušný protokol nepodepsali mohla býti půda tato pro zdejší malorolníci zachráněna, ale tak svojí nerozvážnosti poškodili nejpotřebnější, kteří si mohli svá hospodářství zvětšiti a tím státi se nezávislými.

V březnu konaly se druhé odvody k němuž se dostavilo sedm branců z nichž uznáni schopnými p. Makeš Karel a Makeš Jos., kterému byl povolen odklad činné služby o dva roky, aby mohl dokončiti studiům na vyšší lesnické škole v Hranicích.

Dosavadní kroužek mládeže založený v r. 1919 nerozvinoval náležitou činnost v tomto stavu v jakém byl založen, přeměněn byl k návrhu p. předsedy Karla Makeše dne 12 března 1921 na „Občanskou besedu“; na základě úředně schválených stanov měla vytknutý cíl v působnosti:

  1. Pěstování společenského života

  2. Pěstování dramatického umění

  3. Zřízení knihovny

  4. Objednávání vzdělávacích časopisu a pořádání vzdělávacích večírku a přednášek

V ustavující valné hromadě byl zvolen předsedou p. Karel Makeš, jednatelem p Fr. Zima. Členů se přihlásilo 25. Občanská beseda sehrala o svatodušních svátcích divadelní představení „To byla noc“ veselohra o 3 dějstvích za režie p. K. Makeše. Hra tato byla velmi pěkně sehrána a obecenstvu se líbila.

Zásobování pokročilo letošního roku tak, že postupně zrušeny všechny lístky i na mouku jež byla též dána do volného prodeje. Jen pro nemajetné vrstvy ponechány moučenky pro odběr levnější mouky. K účelu tomu museli zemědělci odvésti obilí za stanovenou cenu, ostatní část sklizně t.r. byla úplně uvolněna. Po dlouhé době se opět v krámech pekařů objevili bílé housky a rohlíky a prodávaly se 2 kusy za 1 Kč. Bochníček chleba ve volném prodeji stál až 10 Kč. Tím se opět navrátili předválečné poměry. Úroda byla dobrá obilí sklizeno vesměs za suchého počasí. Hned po žních byl předepsán kontigent obilí na opatření levné mouky. Úherčice měly dodati 40 q pš. a 20 q žita, rolníci dodali množství celé. Prodával se 1 q pšenice ve volném prodeji až za 320 Kč, q žita za 260 Kč, q ječmena za 190 Kč ovsa za 180 Kč. Cena pro kontigent stanovena na Kč 140 ze pšenice a 120 ze žita. Brambory prodávaly se až za 90–100 Kč.

Po celou dobu války i po válce se nikde nic nestavělo a tím nastala velká bytová tíseň. I v Úherčicích se hlásili stále noví příslušníci kteří by se zde chtěli usadit, protože však byt nenašli žádali obecní úřad o prostřednictví. Obecní zastupitelstvo se usneslo dne 17. dubna na zřízení bytové komise zvoleni pp. Jos. Chvojka, Jos. Zima, Jos. Ježek. Komise se usnesla požadovati okresní správu politickou a zmocněni rekvírovati byty v Úherčicích. Poznamenávám k tomu, že komise tato byla ve zdejší obci úplně zbytečná, protože každý ať už je to rolník neb dělník má nutné místnosti jen pro svoji rodinu a nikoli žádné nadbytečné pokoje.

Letošního roku podali opět občané na Obíckách návrh na postavení druhé obecní studně. Obecní zastupitelstvo však rozhodlo, že studni obecním nákladem nepostaví a to z té příčiny, že vloni nabízela obec jím peněžitý příspěvek, ale zmínění občané na to nepřistoupili, tím stavba studně byla opět oddálena.

V lesích se letos rozšířila mniška tak, že se objevovala i v selských lesích. Proti tak ohromnému rozšíření byl by již každý boj marný a proto byla již očekávána katastrofa lesů, totiž, že mniška všechny jehličnaté porosty úplně zničí. Napadené stromy hromadně počínali schnouti a datlové z nich loupali kůru pod níž měli hojnost potravy, v lese to potom vypadalo skutečně příšerně. Lesy úplně sesmutněly a ten kdo hledal v lese osvěžení ten se jistě více zklamal a rozrušil nad tou zkázou.