1922

Obecní zastupitelstvo schválilo na počátku roku obecní rozpočet, který vykazoval příjem 2 539 Kč, vydání 2 502,47 Kč, takže se jevil přebytek 37,53 Kč.

Dne 1. ledna sehrála Občanská beseda divad. představení „Zápas o nevěstu“ veselohra o 3 dějstvích, napsal T. Oliva. Hru tuto opakovala při zájezdu na pohostinském představení den 12. III. 1922 na Holičkách v host. p. Jos. Čejky.

Počátkem roku bylo zrušeno úplně vázané státní hospodářství s potravinami a proveden úplně volný obchod. Tím bylo konečně zrušeno válečné opatření a život spěl do normálních poměrů. Zboží počalo se objevovati v obchodech a bylo lepší jakosti, každý mohl si koupiti co chtěl a nastal radostnější život.

V únoru zde zemřel p. Frant. Havlíček, výměnkář v č. 14 ve stáří 72 roků.

Aby byla odstraněna ve zdejší obci bytový nouze koupila obec domek č.p. 6 na návsí pod rybníčkem od Emanuela Berana za 10.000 Kč. K domku přísluší zahrádka a zděný chlév. Pan Em. Beran se zavázal, že uprázdní domek do šesti týdnu. Na kupní cenu tohoto domku rozhodlo obecní zastupitelstvo, že skácí kus obecního lesa. Stromy prodány nastojatě ve veřejné dražbě, které se účastnili občané z celého okolí, celkem se utržilo 7.200 Kč, obnos tento byl věnován na koupi domku a zbytek 2.800 Kč uhrazen byl hotovými penězi ob. pokladny. Byl tedy domek úplně zaplacen, aniž by obec musila vypůjčovati peníze. Domek byl pronajat p. Frant. Vimnérovi, kováři ve Zdechovicích.

Tohoto roku byl příděl půdy do soukromého vlastnictví z parcelovaného panství Heřmanoměsteckého. Také zdejší malorolníci žádali o příděl půdy na pašťatech, ale když se dověděli o ceně, která byla 3.800 Kč za 1 ha od žádosti ustoupili. O pašťata se potom rozdělili rolníci z Morašic. a naši pachtýři měli zmíněnou louku v prozatimním nájmu za vyměněná pole na „Šlípkách“ museli od pachtu ustoupiti. Tak zůstali Úherčice úplně bez přídělu. Naši lidé později litovali, protože cena pozemků stoupla a u zdejší obce nebyl na prodej ani kousek.

Mniška, která se v minulých letech v panských lesích stále rozšiřovala, zachvátila letošního roku i obecní les a lesy zdejších rolníků. Nyní již proti této spoustě housenek mnišky nebylo možno ničeho podnikati a tak přicházela pro zdejší lesy jistá zkáza. Nyní všichni poznali jaké chyby se dopustili, že nehubili mnišky dokud jich bylo málo a nyní, když se rozšířili po rozsáhlých lesích bylo každé ničení motýlů i housenek nemožné a bezúčelné.

Tak ohromnému rozmnožení mnišky nemálo přispělo i velké sucho, které potrvalo téměř čtyři měsíce, takže i úroda obilí a jiných plodin byla slabá.

Nejhůře na tom byly jařiny, ječmeny a ovsy, brambory a jetele, ale i ostatní plodiny byly špatné, takže se brzy jevil nedostatek krmiva a steliva. Žně se odbývaly za velmi krásného a horkého počasí, ale nebylo mnoho co sklizet následkem toho ceny obilí stoupaly. Pšenice se prodávala až za 420–450 Kč, žito za 320–350 Kč, ječmen za 300–330 Kč oves až za 250 Kč brambory až za 120 Kč za 1 metrický cent.

K odvodu se dostavili čtyři branci z nichž uznáni schopnými p. Jos. Zima a Josef Novák.

Dne 29. října sehrála Občanská beseda divadelní představení „Dvě ukolébavky“ obraz ze života o třech jednáních, napsala Gabriela Preisová.

Aby alespoň částečně bylo pomoženo zdejším rolníkům stelivem, rozhodlo se obecní zastupitelstvo, že dovolí hrabati stlaní v obecním lese a sice v té části která se měla skáceti a v borovince pod skálou. Ze všeho nadělány díly a opatřeny čísly, všech bylo tolik kolik bylo žadatelů.

Žadatel obdržel ten díl, který si vytáhl losem. V obecním lese prodána byla na stojatě borovina nad lesem p. V: Radouše a borovina pod panským lesem na „Milíři“.

Následkem velkého sucha byli rolníci nuceni prodávati dobytek z nedostatku krmení a steliva a to za levný peníz na podzim.

Roku 1922 slavila sňatek sl. Pavlína Jiráková č. 3 s p. Jos. Krejčíkem, košíkářem z Přelouče a sl. Krist. Doležalová č. 20 s p. Em. Kadlecem z Pohleda.