1923

Obecní zastupitelstvo schválilo rozpočet na r. 1923 který vykazoval: Příjem 2.200 Kč Vydání 2.100 Kč byl tudíž přebytek Kč 100,–

Počátkem roku byla sjednána dohoda mezi Občanskou besedou, kterou zastupoval p. Karel Makeš a obecní radou v Úherčicích, ohledně zveřejnění knihovny Občanské besedy, s důvodů, že knihy jsou stále drahé, aby obec nemusela zřizovati knihovnu na svůj náklad. Knihovna zveřejněna pod názvem „Veřejná knihovna Občanské besedy“. Obec se zavázala, že bude na knihovnu přispívati obnosem obnosem 50 Kč ročně. Obec vyplatila knihovně 150 Kč které byly povoleny na knihovnu již v r. 1921, ale dosud vyplaceny nebyly. Správu knihovny řídí knihovní komise s knihovníkem jako předsedou kterého jmenuje Občanská beseda za souhlasu Obecní rady. Knihovník má poradní hlas a rozhoduje jen při rovnosti hlasu. Prvním knihovníkem zvolen p. Karel Makeš a do knihovní komise za Obecní radu p, Chvojka Jos. a Tajzler Jos., za Občan. besedu p. Bedř. Radouš a Frant. Zima.

Počet svazku při převzetí byl 35. Občanská beseda věnovala na knihovnu 190 Kč za které zakoupeno bylo 21 antikvarn ch knih, tím knihovna měla 56 svazků. Předplacen časopis „Rozkvět“. Knihy půjčovány byly občanům z Úherčic zdarma, z jiné obce za poplatek 3 Kč ročně.

Občanská beseda měla 31 člena, sehrála dne 4. III. divadelní představení „Nevěsta“. Napsala Vlasta Pittnérova, obraz ze života ve čtyřech dějstvích.

Následkem nezaměstnanosti byla velká část dělnictva v obci bydlícího bez zaměstnání, povolilo obecní zastupitelstvo překopávati obecní pastvinu č.k. 229/5 a kámen roztlouci na štěrk který si mohou komukoliv prodati, jen z metru zaplatí do obecní pokladny Kč 3,–. Vzniklé jámy musí však zarovnávati a učiniti bezpečnými. Na jaře opraven byl domek č. 6, který obec vloni koupila, část dvorku byla puštěna do cesty, i přistavená kůlnička byla sbourána a místem tím rozšířena cesta. Následkem loňského sucha nastal velký nedostatek slámy ke krmení i ke stlaní, žádal proto obecní úřad prostřednictvím zemědělské rady o příděl nouzové slámy ke stlaní podporou, která byla prodávána za 50 Kč q, jinak stála sláma až 140 Kč a ještě nebyla nikde k dostání. Úherčice dostaly celkem příděl 105 q slámy o kterouž se všichni rolníci rozdělili, objednána byla ze Slovenska vesměs ovesná neb ječná a docházela do Vápeného Podola, kde ji tamní pan starosta Švadlenka rozděloval. Stalo se také, že jeden vagón slámy se poblíže Kostelec vzňal od jiskry z lokomotivy a úplně shořel, když vykonal dlouhou cestu ze Slovenska a byl již u cíle a kdy na slámu rolníci dychtivě čekali, za týden přišla opětně za tento vagón náhrada.

K odvodu se dostavili p. Zima Bohumil a J. Paulus oba byli uznáni schopnými. p. Boh. Zimovi povolen odklad až dokončí studium na obchodní akademii. Sňatek slavila sl. Fr. Škvrňová s p. Vác. Hrobařem z Boukalky.

Letošního roku mniška dokončila svoje dílo. Rozšířila se tak, že každý smrk byl obalen housenkami a zničila všechny smrkové a jedlové porosty v našem okolí. V polou června však přišlo velmi chladné počasí a stále pršelo, čimž dostaly nakažlivou nemoc „folyedryji“. Stalo se, že proti ním nebyla platna lidská obrana, pomohla si tedy příroda sama. Housenky počaly vrškovati totiž na každém stromě byly ve vršku velké chomáče housenek, které si marně hledaly potravu, neboť bylo vše již ožíráno a jen suché stromy tiše stály. Housenky velmi rychle během jednoho měsíce zašly ale dílo zkázy po ních zůstalo.

Když dříve díval se na Úherčice od severu od lesa Paláce činily lesy krásné pozadí tmavozelené. Když se však nyní podíval na lesy, tu by každý užasl, místo krásně sytě zelené barvy, všude viděl divák barvu šedočervenou od suchých stromů, jež to všechny okolní lesy úplně poschly.

V červnu a červenci chodil do lesa kácet kde kdo, chodili i chalupníci, aby si nadělali zásobu dříví, ale nestačily kácet neb napadené stromy byly úplně požrané rychle schly a hnily. Proto sem byly sjednány celé party dělnické z vyšších poloh českomoravské vysočiny a ze Šumavy. Avšak tito všichni ani letos vše nezkácí, ba ani za tři léta nebudou s kácením hotovi. Nyní je dříví velký nadbytek, ale za několik roků ho bude opět velký nedostatek a bude se muset opět k nim dovážeti. V Úherčicích napaden byl nejvíce les p. Fr. Hubáčka který zničen téměř celý, obecní les utrpěl asi 30 % škody u ostatních rolníků nebyly škody způsobené mniškou tak veliké. Okolní panské lesy jichž majitelem je p. Oldřich Kinský byly zničeny 70 % a velké plochy starších porostů úplně 100%, tak že jsou plochy zničené až 100ha rozlohy, co bude potřebí nových stromků a jak dlouho to potrvá než se celé plochy úplně znovu zalesní.

Přede žněmi nastala opět velká nouze o stelivo proto rozhodlo obecní zastupitelstvo že přidělí stlaní z obec. lesa. ovšem pouze těm, kteří ho nutně potřebují.

Úroda byla letošního roku dobrá, rovněž počasí bylo ve žních velmi příznivo pro sklizeň. Po loňském vzestupu kleslo obilí téměř pod polovici. Prodávala se pšenice za 220 Kč, žito 190 Kč, ječmen 180 Kč, oves 110 Kč, brambory za 40–50 Kč, sláma za 50 Kč vše za 1 q.

28. září provedena volba honebního výboru v Úherčicích do kterého zvolení p. Jos. Havlíček č. 14, Jos. Chvojka č. 8, Václav Tlapák č. 5, Starostou zvolen V. Tlapák a honitba pronajata z volné ruky p. Jos. Havlíčkovi č . 14. Okresní správní komise však tuto volbu zamítla s odůvodněním, že p. Jos. Havlíček nedostal dvoutřetinovou většinu hlasu a nařídila novou volbu na den 15. pros. Při této volbě učiněn byl opozici návrh, aby do výboru nebyli volení ti kteří chodí střílet, načež byli zvolení: p. Musil Fr. č. 25, Radouš V. č. 7, Chvojka Jos. č. 8, starostou zvolen p. Radouš V., Honitba pronajata z volné ruky p. V. Tlapákovi za Kč 200,–, obnos zaplatí všichni společně kteří budou střílet a věnován bude na koupi hospod. strojů, jež by prospěly rolníkům.